Torna Hällestad

 

”På andra sidor omkring Hellestads by har man ock flere wackra platsar, ock den skogrika marken är tillhåll för mycket willebråd af Harar, Orrar, Rapphöns, olika slags Dufwor och andra för Jägare begärlige djur, som likwäl förföljas af många såkallade Krypskytter, och därföre ej hinna föröka sig till någon mängd. Här finnas äfwen : Kramsfoglar, Näktergalar, Steglitser, Grönsiskor, Talltrast och Wattenstar, Lärkor, Gök, Gyllenram, Hackspik, Härfoglar, Hägrar, Storkar, Örnar, Hökar, Glador, Muswåk, Ugglor, Korpar, Skator, Ufwar och andra wanlige fågelsorter, samt Ekorrar, Hermeliner, Weslor, Mårdar och Räfwar; men Warg har ej synts i dessa marker.”

Citatet ovan kan man hitta i ”Försök till beskrifning öfwer Hellestads Pastorat” utgiven 1828 av prästen Johan Åkerman.

 

Detta är en bildbeskrivning av byn och dess omgivningar.

Många av de övriga foton som finns på denna hemsida, inte bara de som finns här under rubriken Torna Hällestad, är tagna i byns omgivningar och är en fotoupplevelse av detta område nästan 200 år efter Johan Åkermans beskrivning. Jag hoppas att många kan känna igen vissa av vyerna som visas. 

 

 

Torna Hällestad

I Torna Hällestads omgivningar finns Europas största bestånd av vilt växande vresbokar. Detta är en muterad variant av vår vanliga högväxande bok. Vresboken heter Fagus sylvatica f. tortuosa på latin och den har funnits här i Skåne sedan istiden.

Många av dessa knotiga träd står i Trollskogen strax utanför Torna Hällestad. Dessa numera sällsynta träd, ofta med paraplyformad krona, finns också i mindre antal i trädgårdar runt Torna Hällestad. Krokigt växande bokar finns även i mindre antal på andra ställen i sydvästra Skåne, men också utanför Halmstad och på Själland i Danmark. Men såvitt känt är, finns ett större antal av dessa ormlikt vridna träd enbart på ytterligare två ställen i Europa. Det är i Bad Nenndorf som ligger i den nordligaste delen av Naturpark Weserbergland sydväst om Hannover i Tyskland och i Verzy i Champagnedistriktet sydöst om Reims i Frankrike. Jag har besökt dessa två orter och det finns även foton av de tyska och franska trollträden här nedan.

Mina foton av vresbokar i Trollskogen är tagna i oktober 2015. Dessa foton har varit med på tre utställningar, två i Lund och en på biblioteket i Dalby.